retin-a cream online
Diplomamunkák feltöltése 2016
English version Facebook Feliratkozás a könyvtár híreire RSS-ben

EBSCO-segédanyagok

Általános ismertető

Elérhető EBSCO-adatbázisok

Használati útmutató

 

Általános ismertető

Az EBSCO Publishing az egyik legjelentősebb információ- és dokumentum-szolgáltató cég az angol nyelvterületen. Az Interneten elérhető online adatbázis-szolgáltatása keretében több ezer időszaki kiadványt, jobbára különféle elméleti és gyakorlati tudományok vezető szakfolyóiratait teszi digitalizált változatban hozzáférhetővé felhasználói számára. A hozzáférhetővé tételnek két szintje van: 1) a folyóiratcikkek bibliográfiai adataihoz, illetve 2) teljes szövegéhez férhetünk hozzá az Ebsco adatbázisok keresőfelületén, az EBSCOhost-on. Ha egy bizonyos téma szakirodalmát szeretnénk föltérképezni a legjelentősebb (főleg angolszász) szakmai folyóiratokban, nagy segítség már az is, ha egy-egy cikknek a bibliográfiai adataihoz (szerző, cím, tartalmi kivonat, megjelenés helye/ideje) hozzájutunk. A cikk teljes szövegének megszerzése ekkor még további könyvtározást (pl. könyvtárközi cikkrendelést) igényel. Ahol pedig az Ebscohost a cikk teljes szövegét kínálja, csak el kell mentenünk vagy ki kell nyomtatnunk a többnyire pdf vagy html-lap formájú fájlt.

A magyar kulturális tárcával kötött szerződése értelmében az Ebsco minden magyar felsőoktatási intézménynek ingyen szolgáltatja alapcsomagját, mely tizenegy, többségégükben tematikus adatbázisból áll. Ezen adatbázisok használatának jogosultságát az Ebsco jelenleg a felhasználói számítógépek IP-tartományának azonosításával ellenőrzi, vagyis jelenleg csakis a MOME IP-tartományáról (a Zugligeti útról, a Kinizsi utcai Textil tanszékről és a Ponton Galériából) működő gépekről lehet keresni az EBSCO adatbázisaiban. Célunk, hogy a későbbiekben az otthoni elérés is biztosítva legyen a MOME polgárai számára.

Hogyan érhető el az EBSCOhost?

Az Ebscohost közvetlenül az alábbi linken érhető el: http://search.ebscohost.com/ Ez az adatbázis-választó kezdőoldal nyílik meg, ha a könyvtár honlapjának bal oldalsávjában a Keresés alatti EBSCO-adatbázis linkre kattintunk.

 

Elérhető EBSCO-adatbázisok

A MOME könyvtárának az Oktatási és Kulturális Minisztérium jóvoltából jelenleg az alábbi tizenegy angol nyelvű folyóirat-adatbázisra van előfizetése:

 

ACADEMIC SEARCH COMPLETE (ASC)

Kifejezetten tudományos intézmények számára készült, legértékesebb és legátfogóbb, tudományos igényű, multidiszciplinális teljes szövegű adatbázis.

Különösen nagyszámú szakértői bírálattal készült (angolul: peer-reviewed) folyóiratot tartalmaz, sok esetben olyan forrásokból, amelyek más adatbázisokban nem találhatók meg. Ez a folyóiratcikk-gyűjtemény a legkülönfélébb tudományterületeket fedi le: humán és társadalomtudományok, oktatás, informatika, fizika, kémia, biológia, műszaki tudományok, orvostudomány stb.

 • Az adatbázis 5300 teljes szövegű periodikumot tartalmaz, 4400 lektorált (peer-reviewed) folyóiratot;
 • a teljes szövegeken kívül mintegy 9300 folyóirat és összesen 10900 kiadvány, köztük monográfiák, beszámolók és konferencia-előadások indexelését és referátumait foglalja magában;
 • a cikkek sok esetben szerzői referátumokat és a szerzők által megadott kulcsszavakat tartalmaznak, valamint tartalmazhatják a szerző e-mail címét és munkahelyének megjelölését;
 • sok rekord esetében elérhető a cikkben előforduló hivatkozások listája is (Cited References), amelyek tovább kereshetők;
 • az adatbázis PDF tartalma 1865-ig nyúlik vissza, a teljes szövegű címek többségével (kereshető) PDF formátumban.

További információ angol nyelven és a folyóiratok jegyzéke: http://www.ebscohost.com/thisTopic.php?marketID=1&topicID=633

 

ARTS AND ARCHITECTURE

Ismertetés hamarosan!

MASTERFILE PREMIER

Ez a teljes szövegű adatbázis kifejezetten közkönyvtárak számára készült, és általános jellegű, valamint üzleti, egészségügyi, oktatási és tudományos folyóiratokat tartalmaz. A Masterfile Premierben olyan kulcsfontosságú folyóiratok 1975-ig visszamenő pdf formátumú cikkei találhatók, mint az American Libraries, Foreign Affairs, History Today, Judaism, Library Journal, National Review, Saturday Evening Post, Science News.

 • Több mint 2000 folyóirat cikkei teljes szöveggel;
 • képgyűjtemény 107 135 fényképpel, térképpel és zászlóval;
 • 84 074 életrajz;
 • 86135 primér dokumentum;
 • 433 referenszmű teljes szöveggel.

További információ angol nyelven és tartalomjegyzék:http://www.epnet.com/public/masterfileprem.asp

 

BUSINESS SOURCE PREMIER (BSP)

Ez az adatbázis elsősorban üzleti profilú oktatási intézmények és szakkönyvtárak részére készült. A világ vezető teljes szöveget nyújtó adatbázisának számít a menedzsment, a gazdaságtudományok, a pénzügy, a könyvelés, a nemzetközi vállalkozás és a marketing területén.

 • Az adatbázis 7792 folyóirat és egyéb kiadvány teljes szövegét tartalmazza;
 • a lektorált teljes szövegű folyóiratok száma 1127;
 • az általános üzleti napilapok és folyóiratok száma 1421;
 • a monográfiák száma 144;
 • 1160 folyóirat cikkeinek esetében a hivatkozások is elérhetők és tovább kereshetők.

További információ angol nyelven és a folyóiratok jegyzéke:http://www.epnet.com/academic/bussourceprem.asp

REGIONAL BUSINESS NEWS

Regional Business News adatbázist átfogó, teljes szövegű válogatást nyújt 75 amerikai városi és regionális üzleti napilapból és folyóiratból.

További információ angol nyelven és a folyóiratok jegyzéke:http://www.epnet.com/academic/bussourceprem.asp

NEWSPAPER SOURCE PLUS

Newspaper Source Plus 149 amerikai és nemzetközi hírlap teljes szövegű változatát kínálja, és több mint 410 amerikai hírlap teljes szövegéhez biztosít korlátozott hozzáférést. Az adatbázis televíziós és rádiós híranyagok átiratainak teljes szövegét is tartalmazza.

További információ angol nyelven és a napilapok jegyzéke:http://www.epnet.com/public/newspapersrc.asp

HEALTH SOURCE: NURSING/ACADEMIC EDITION

Ez a tudományos adatbázis több mint 550 teljes szövegű folyóiratot tartalmaz az orvostudomány különböző területeiről. A beteggondozás és az ehhez kapcsolódó témakörök különösen hangsúlyosan szerepelnek.

 • 839 folyóirat cikkeinek referátumai és indexe;
 • 564 teljes szövegű folyóirat;
 • 444 lektorált teljes szövegű folyóirat.

További információ angol nyelven és a folyóiratok jegyzéke: http://www.epnet.com/academic/hsnursing.asp

HEALTH SOURCE: CONSUMER EDITION

A Health Source fogyasztói kiadása a világ leggazdagabb, a betegek számára készült egészségügyi információforrása, amely olyan területeket fed le, mint az AIDS, a rák, a cukorbetegség, a kábítószer-függőség és az alkoholizmus, időskori betegségek, fitness, egészséges táplálkozás, nő- és gyermekegészségügy. Közel 300 egészségügyi folyóirat található benne. Több mint 140 egészségügyi referenszmű, köztük a People’s Medical Society könyvei;

 • közel 1000 egészségügyi ismertető kiadvány kereshető teljes szövege;
 • több mint 4500, a Clinical Reference Systems című kiadványból származó tanulmány;
 • a Stedman’s Medical Dictionary.

További információ angol nyelven és a folyóiratok jegyzéke:http://www.epnet.com/academic/hsconsumered.asp

 

MEDLINE

A MeSH (Medical Subject Headings – orvosi tárgyszórendszer) segítségével több, mint 4800 kurrens bio-orvosi folyóirat referátumait lehet keresni.

További információ angol nyelven: http://www.epnet.com/academic/medline.asp

ERIC

Az ERIC (the Educational Resource Information Center) egy amerikai országos pedagógiai információs rendszer, amely több mint 2200 kivonat hivatkozásokkal bővített teljes szövegét, valamint közel 1000 oktatással kapcsolatos folyóirat referátumait és bibliográfiai adatait tartalmazza. Az adatbázisban Az Academic Search Premier használói 804, az ERIC-ben indexelt folyóirat teljes szövegű cikkéhez kapnak hozzáférést.

További információ angol nyelven: http://www.epnet.com/academic/eric.asp

LISTA

Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA) több mint 500 alapvető folyóiratot, több mint 50 elsőrendű folyóiratot és 125 válogatott folyóiratot indexel, valamint könyveket, kutatási jelentéseket és előadásanyagokat. Az adatbázisban többek között a könyvtárosság, az osztályozás, a katalogizálás, a bibliometria, az online információ-visszakeresés és az információkezeléssel kapcsolatos témakörök találhatók meg. A gyűjtemény terjedelme az 1960-as évek közepéig nyúlik vissza.

További információ angol nyelven és a folyóiratok jegyzéke:http://www.epnet.com/academic/bussourceprem.asp 

GreenFILE

GreenFILE kutatásokkal alátámasztott információval szolgál, amely lefedi az ember környezetre gyakorolt hatásának minden vonatkozását. A gyűjtemény tudományos, igazgatási és közérdeklődésre számot tartó anyagokat foglal magában, és többek között a globális felmelegedés, a zöld építés, a környezetszennyezés, a fenntartható mezőgazdaság, a megújítható energia és az újrahasznosítás témakörében kereshetők benne anyagok. Az adatbázis több mint 384 000 rekord indexelését és referátumait tartalmazza, valamint szabad hozzáférést biztosít több mint 4700 rekord teljes szövegéhez.

További információ angol nyelven és a folyóiratok jegyzéke:http://www.epnet.com/academic/bussourceprem.asp

 

Használati útmutató

Ezen a linken érhető el a minden részletre kiterjedő keresési segédlet .doc kiterjesztésben.