Útmutató a feltöltéshez

Az MTMT egy országos elektronikus adatbázis, amely az oktatói, kutatói tudományos és művészeti tevékenység adatait tartalmazza – ezzel képet alkotva az egyetemünkön zajló kutatói és alkotói tevékenységről.

Az MTMT-ben minden magyar tudományos kutató elhelyezheti és nyilvánossá teheti tudományos munkásságának bibliográfiai adatait – eszerint az MTMT nem gyűjti a publikációkat magukat, csak annak leíró adatait. 

Milyen publikációt vagy alkotást lehet felvinni? Az MTMT lehetőséget ad a legkülönfélébb szakterületek produktumainak felvitelére, legyen szó elméleti publikációról (könyv, könyvrészlet, konferenciaközlemény, folyóiratcikk…) vagy alkotásról, amelyet a következő kategóriák valamelyikében kap helyet: a tárgy, tér, kép, zene, előadóművészet. 

Az MTMT-ben való regisztrációt az mtmt.hu oldalon a Belépés az adatbázisba menüpont alatt a Regisztrációra kattintva kezdeményezheti:

A személyes adatok megadása után a Munkahely mezőben a legördülő menüből válasszuk ki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet, alatta pedig jelöljük, melyik Intézet mely Tanszékén dolgozik.

A Szakterület menüpontnál a Filozófia és történettudomány terület alatt találhatóak meg a művészeti területek, de a mező alatt szövegesen megadható. A szakterületét minél pontosabban határozzuk meg, ez a plusz információ különbözteti meg a felhasználót a névrokonoktól. Több területet is megadhatunk.

Értesítés a regisztráció befogadásáról

Ha sikeres volt a regisztráció, akkor a képernyőn „A regisztrációs kérelmet befogadtuk. Nemsokára kap egy levelet, amiben talál egy linket, amin meg kell erősítenie regisztrációját.” üzenetnek kell megjelennie, illetve egy megerősítő e-mail is hamarosan megérkezik, amelyben a megadott linkre kattintva véglegesíthető a regisztráció.

A jobb felső sarokban a felhasználónévre kattintva érhető el a felhasználói menü, ahol megtekinthetjük és módosíthatjuk személyes adatainkat és a munkásságunkat. 

Publikációk/alkotások felvitele

A publikációk/alkotások feltöltése többféle módon történhet:

  • új publikáció/alkotás felvitele kézzel
  • publikáció importálása külső adatbázisból
  • más által feltöltött publikáció magamhoz (vagy az intézményhez) rendelése

 

Új publikáció/alkotás felvitele kézzel:

 1. Szerzői felületünkön a közlemény nézetben az Új gombra kattintva kezdhető el az új publikáció adatainak felvitele. Először a rendszer a publikáció egyedi azonosítóját fogja kérni pl. DOI, WOS), amennyiben ilyennel nem rendelkezünk, üresen lehet hagyni.

 

 1. Ezt követően meg kell adni a publikáció

típusát (könyv, könyvrészlet, folyóiratcikk, alkotás stb.), 

besorolását (könyv esetében például szakkönyv, konferenciakötet stb, folyóiratcikk esetén is pontosítani kell: például szakcikk, műkritika, esszé stb.), az alkotásokat pedig a tárgy, tér, kép, előadás stb valamelyikét választva tölthetjük fel. 

és jellegét (tudományos, ismeretterjesztő, művészeti stb.)

E három adat megadását követően a Tovább gombra kell kattintani. 

 

 1. A publikáció bibliográfiai adatainak megadása

könyv esetében (Nem időszaki, hanem egy vagy több, meghatározott számú kötetben megjelenő, szabad szemmel olvasható szöveget, ill. illusztrációt tartalmazó, befejezett egészet alkotó kiadvány. Tipikusan legalább 48 oldal, ill. 3 ívnél nagyobb terjedelmű írásmű. Ide tartoznak a monografikus és összefoglaló művek; a gyűjteményes kötetek; a tematikus, szerkesztett konferenciakötetek; a kézikönyvek; tankönyvek; az önálló kiadványként megjelenő műhelytanulmányok és más könyv jellegű kiadványok) : a típus, besorolás, jelleg kiválasztása utána a publikáció nyelvének megadása történik, majd ezt követi a Szerzői hozzárendelés. Ennek több funkciója van: 1. így tudjuk egyértelműen jelezni, hogy a publikáció hozzánk tartozik, így nem összekeverhető egy névrokonnal, 2. rögzítjük, melyik intézmény alkalmazottjaként készült a publikáció 3. felvihetjük a társszerzőket.

Ehhez elsőként a szerző nevét kell begépelni, majd a Szerző hozzáadása gombra kattintunk. A Szerzők kiválasztása szürke sávja alatt rákattintva az üres mezőre hozzárendelhetjük a publikációnkat a saját nevünkhöz és intézményünkhöz. Ez a lépés azért nagyon fontos, hogy véletlenül se kerüljön a publikációnkhoz más, hasonló nevű szerző. Ugyanígy a társszerzőket is hozzá lehet rendelni a publikációhoz.

 1. a szerző kiválasztása után következik az intézményi hozzárendelés, valamint
 2. a szerzőség típusának kiválasztása: jelölni kell, hogy a publikáció létrehozásában milyen szerepünk volt (szerző, szerkesztő, fordító stb.) 

 

Ezt elmentve visszakerülünk a publikáció további adataihoz, amelyeket értelemszerűen felviszünk. A csillaggal jelölt mezők kötelezően kitöltendőek (kiadó, kiadás helye, kiadás dátuma stb) – ha ezek közül valamelyiket nem ismerjük, ugyan el lehet menteni az adatlapot, de az adatok pótlásáig nem tudjuk nyilvánossá tenni.

A fenti adatokon kívül be kell sorolni publikációkat a Frascati-féle tudományrendszerébe – a MOME szempontjából többnyire a lista végén található területek relevánsak.

Amennyiben minden adat megfelelően meg van adva, a Mentés gombra kattintva tudjuk rögzíteni a publikációnkat, aminek ekkor még nem nyilvános a státusza, tehát nyilvános keresőben nem fog megjelenni.

 

könyvrészlet (Egységes tematikájú, könyv vagy gyűjteményes kötet részeként megjelenő, szerzővel, címmel, meghatározott terjedelemmel rendelkező, illetve önálló, kisebb egységként leírható (rész, fejezet, szócikk stb.) publikációs forma)
Könyvrészlet felvitele esetén megkülönböztetjük a befoglaló művet (más néven forrásközlemény) a publikációnktól. A befoglaló mű az a kiadvány, amelyben a publikációnk megjelent, így az azonosítás miatt annak a bibliográfiai adatai is fontosak. Szerencsés esetben a forrásközlemény adatait már egy másik szerző felvitte, így nekünk már nem kell azzal foglalkoznunk. 

A könyvrészlet felvitelének módja: külső azonosító megadása, ha van -> a felvinni kívánt könyvrészlet típusának, besorolásának és jellegének megadása a legördülő menüből pl. típus: könyvrészlet – besorolás: szaktanulmány – jelleg: tudományos -> befoglaló mű keresése és kiválasztása – > a könyvrészlet bibliográfiai adatainak megadása:

Elsőként a publikáció nyelvének megadása történik, majd ezt követi a Szerzői hozzárendelés. Ennek több funkciója van: 1. így tudjuk egyértelműen jelezni, hogy a publikáció hozzánk tartozik, így nem összekeverhető egy névrokonnal, 2. rögzítjük, melyik intézmény alkalmazottjaként készült a publikáció 3. felvihetjük a társszerzőket.

Ehhez elsőként a szerző nevét kell begépelni, majd a Szerző hozzáadása gombra kattintunk. A Szerzők kiválasztása szürke sávja alatt rákattintva az üres mezőre hozzárendelhetjük a publikációnkat a saját nevünkhöz és intézményünkhöz. Ez a lépés azért nagyon fontos, hogy véletlenül se kerüljön a publikációnkhoz más, hasonló nevű szerző. Ugyanígy a társszerzőket is hozzá lehet rendelni a publikációhoz.

 1. a szerző kiválasztása után következik az intézményi hozzárendelés, valamint
 2. a szerzőség típusának kiválasztása: jelölni kell, hogy a publikáció létrehozásában milyen szerepünk volt (szerző, szerkesztő, fordító stb.) 

Ezt elmentve visszakerülünk a publikáció további adataihoz, amelyeket értelemszerűen adunk meg. A csillaggal jelölt mezők kötelezően kitöltendőek (kiadó, kiadás helye, kiadás dátuma stb) – ha ezek közül valamelyiket nem ismerjük, ugyan el lehet menteni az adatlapot, de az adatok pótlásáig nem tudjuk nyilvánossá tenni.

A fenti adatokon kívül be kell sorolni publikációkat a Frascati-féle tudományrendszerébe – a MOME szempontjából a lista végén található területek relevánsak.

Amennyiben minden adat megfelelően meg van adva, a Mentés gombra kattintva tudjuk rögzíteni a publikációnkat, aminek ekkor még nem nyilvános a státusza, tehát nyilvános keresőben nem fog megjelenni.folyóiratcikk

nem jelenik meg a folyóirat a keresőben

 1. A publikáció státusza

Fontos! A szerzők a közleményeket az első jóváhagyástól számított 90 napig szabadon szerkeszthetik. A 90 napos határidő lejártával, vagy ha a közleményt időközben admin láttamozzák, vagy magasabb státusszal látják el, a szerkesztési jog megszűnik. Ezt követően minden változtatást az adminoktól kell kérni. 

Az elméleti munkák mellett lehetőség van alkotások felviteléhez is, amelyeket a következő területek valamelyikébe kell besorolni:

Tárgy
Tér
Kép
Előadóművészet
Zene
Irodalom

A művészet és a design területére jellemző műfaji sokszínűség miatt a legtöbb adatot szabadszavas, minél részletesebb formában adhatóak meg.

ajax-loader